Za mogućnost izbora

U današnje vrijeme, kada se skoro na svakom uglu može pronaći pekara, kiosk s brzom hranom, slastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je "sanjati i imati mnogo hrabrosti". Tako barem kažu sestre Roxana i Vilarina Petre iz Rumunjske, koje su se u jesen 2015. osmelile te u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne za "učenje u hodu". Što su postigle do sada, a što vide kao adut za budućnost, reći će nam Roxana Petre.
Što vas je potaknulo prihvatiti sirovu i vegansku prehranu?
Život je za nas dvije, sestre i prijateljice, protjecao predvidljivim, uobičajenim ritmom. Obje smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za što drugo, i poput većine, hranile se "u hodu", ne misleći mnogo o tome što jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile promijeniti prehranu, počele smo istraživati i, eto, otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da ljepota ovakve prehrane nije samo u novim okusima, već i u dobrom osjećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.
Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba zadržati samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, te danas imamo mali, odabrani tim koji vjeruje u to što radimo...
Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?
Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmjenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svježih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smijeh). S nama zajedno rade i dvije "šefice" Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dvije žene s najviše iskustva u pripremi prijesne i veganske hrane u Rumunjskoj. Joie de vivre, strast za novim okusima te kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuvjetno svidi, izlazi pred naše mušterije.
Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – juhe, salate, pite, hladna predjela, tjestenine, peciva, sokove, kolače, a sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po narudžbi, kako bi bilo svježe i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvijek imamo i "specijalitet dana", koji se nudi po povoljnoj cijeni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata prije događaja.
Pored toga što nudimo prijesne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s intolerancijom na gluten, te im znači ako mogu brzo i bez muke doći do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.
Bistro Raw Vegan – fotograf Andrei Stama
Kako će se dalje razvijati koncept?
Za sada imamo online bistro te mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo prije svega take away koncept, ali, kao što sam spomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski dio, s mjestima za sjedenje, jer bi na taj način stvorili "zaokružen" i inspirativan kutak za naše kupce.
Počeli ste razmišljati i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model suradnje i razvoja?
Pošli smo od toga da, kada se odlučite hraniti zdravo, nemate previše izbora. Vjerujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo ponuditi izbor, pokazati da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima diljem Rumunjske. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj bismo fazi željeli pronaći franšizne partnere u većim gradovima, poput Temišvara, Cluja, Brašova, Arada... No, ako bude zainteresiranih za Bukurešt, ne isključujemo ni tu mogućnost.
pročitajte članke

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Subway, lanac brze prehrane poznat po sendvičima, ima više od 1.600 prodajnih jedinica u Brazilu. Potpisivanjem ugovora s lokalnim partnerom planira proširiti mrežu na tom tržištu.
Rumunjski lanac „5 to go“ ubrzava tempo otvaranja novih kafića i najavljuje ulazak na još jedno inozemno tržište.
Najčitanije

Edukido u 3 godine otvara 15 centara u Hrvatskoj i širi se na regiju. Donosimo razgovor sa voditeljicom franšize, Ines Slunjski, o rastu, podršci i planovima za budućnost.
Verbatoria povećava svoju franšiznu porodicu! Na našoj mapi sada se nalazi novi partner iz Poljske, a s ponosom ističemo i učešće na sajmu „Frankfurt Franchise Expo 2024“.
Jump Planet, poljski koncept zabavnog parka s trampolinama, nudi franšizu i u zemljama ove regije. Što se očekuje od primatelja franšize?
Husse, švedski proizvođač i distributer hrane za pse i mačke, pet godina posluje u Sloveniji, gdje prodajnu mrežu razvijaju franšizeri i distributeri.
Modnu je industriju također pogodila epidemiološka kriza, posebice od zatvaranja trgovačkih centara. Kako se franšizni sustavi snalaze u novim okolnostima?