Novi restoran Fish Delisha otvoren je u trgovačkom centru Avenue Mall u Zagrebu
Utorak
02.08.2022
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
 

S postojećim restoranima u Murteru i Vodicama, Fish Delish je do sada poslovao isključivo na Primorju. Sada pak otvarate lokal u kontinentalnom području. Što očekujete od Zagreba?

Otvaranje poslovnice Fish Delisha u Zagrebu je u nekoliko pogleda drugačije u odnosu na poslovnice na moru. Prednost vidimo u tome što se radi o cjelogodišnjem poslovanju, naspram sezonskog – dakle, poslovanje objekta će biti konstantno. Također, riječ je o glavnom gradu s velikom koncentracijom lokalnog stanovništva, ali i razvijenim turizmom, kako u ljetnom, tako i u zimskom razdoblju. Jednako tako, riječ je o poslovnici koja se nalazi u trgovačkom centru kroz koji prođe dnevno oko 15.000 ljudi. Avenue Mall se, inače, nalazi u samom središtu Novog Zagreba, okružen je poslovnim zgradama i stambenim naseljima, a veliku prednost vidimo i u raznim oblicima dostave. 

Kakav potencijal vidite na novom tržištu kada je riblji street food u pitanju?

Ponuda Fish Delisha je novost na našem tržištu – kako na moru, tako i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Inovativna i kreativna riblja jela, koja su cjenovno dostupnija od ostatka riblje ponude u klasičnim restoranima koji su često teško dostupni široj publici, čine koncept Fish Delisha poželjnim i traženim. U današnjem užurbanom načinu života želimo pojesti nešto ukusno, zdravo i brzo pripremljeno, a naša ponuda upravo to omogućuje. Također, jako puno naših stalnih gostiju u Murteru i Vodicama su upravo Zagrepčani, povratne informacije su sjajne uz stalne upite kada će Fish Delish doći u Zagreb, tako da se i s te strane nadamo uspješnom poslovanju.

Franšizing je jedan od modela koji koristite za širenje lanca. Hoće li i restoran u Zagrebu biti franšizni?    

Iako je od samih početaka razvoja Fish Delish branda glavna ideja bila formirati franšizni oblik poslovanja, za ovu poslovnicu, kao i za sam Zagreb, odlučili smo otvoriti objekt u vlastitom aranžmanu. Glavni razlog tome bio je što smo, budući da smo mlada franšiza, željeli upotpuniti svoje franšizno znanje nešto drugačijim poslovnim iskustvom, i to u pogledu cjelogodišnjeg rada, a ne samo sezonskog rada na obali, rada u velikom gradu i posebno rada u trgovačkom centru koji sa sobom donosi mnoge novosti. Na taj način, naše franšizno znanje će biti bogatije u mnogim segmentima i moći ćemo ga s lakoćom prenositi budućim primateljima franšize.

Važno je naglasiti da, iako je poslovnica Fish Delisha u Avenue Mallu u našem vlasništvu, otvoreni smo za daljnje franšizne suradnje na drugim lokacijama  u Zagrebu. 

Po Vašem mišljenju, hoće li vidljivost koncepta u Zagrebu utjecati i na povećanje upita za franšizu?

Sigurni smo da će vidljivost i prisutnost Fish Delisha u Zagrebu utjecati na povećanje upita za franšizom, ponajprije jer je riječ o glavnom gradu u kojem je velika protočnost lokalnog stanovništva i stranaca. Također, riječ je o većoj poslovnici koja posluje tijekom cijele godine, stoga će zainteresirani potencijali franšizeri biti u mogućnosti doći, vidjeti i osobno doživjeti Fish Delish koncept, što je do sada, uz sezonski oblik poslovanja, bilo otežano. 

Kakav je do sada bio interes za franšizu? Iz kojih gradova dobivate najviše upita?

Dosadašnji interes za franšizu je bio jako velik! Imali smo preko 100 upita sa dvadesetak ozbiljnih razgovora i sastanaka. Trenutno su potpisane i prodane tri franšize, a s nekoliko vrlo ozbiljnih budućih franšizera je dogovoreno da čekaju sljedeću sezonu. Početkom srpnja otvaraju se dvije franšizne poslovnice, jedna u Makarskoj i jedna u Bolu na Braču, a treću lokaciju još nećemo otkrivati, samo ćemo reći da je riječ o vrlo zanimljivoj lokaciji koja se ne nalazi na našem kontinentu...

Budući da je statistika da na 100 upita za franšizu, jedna bude realizirana, mi smo vrlo zadovoljni dosad postignutim. 

Do sada su prevladavali upiti vezani uz lokacije diljem obale, slijedili su ih upiti iz Zagreba te nekoliko inozemnih, a u pregovorima smo s potencijalnim franšizerima iz Slovenije, Njemačke i Francuske. 

Razdoblje koje slijedi bit će svakako izazovno. Što vidite kao potencijalno najveće probleme u ovom novom poslovnom okruženju?

Izazovi i problemi su svakodnevica u svakom poslovanju, a mi ćemo se, kao i do sada, prilagođavati svakoj situaciji s kojom budemo suočeni, uz napomenu da smo prvu poslovnicu u Murteru otvorili upravo u razdoblju prve godine pandemije.

Prednost u našem poslovanju je svakako franšizni model poslovanja, u kojem postoji blizak partnerski odnos između davatelja i primatelja franšize. Za razliku od velikih poslovnih subjekata u kojem su reakcije i donošenje odluka često tromi i inertni, ovdje je odgovornost raspodijeljena, a poslovnice funkcioniraju kao pojedinačne samostalne jedinice povezane prepoznatljivošću branda, standardizacijom proizvoda i ponude i ujednačenim poslovnim modelom. Iz tog razloga, reakcija na probleme i prilagodba puno je brža i efikasnija.

Svakako najbitnije u franšiznom obliku poslovanja jest pronaći dobre poslovne partnere koji dijele jednake vrijednosti i imaju za cilj unapređivati poslovanje Fish Delish branda.

Kako otvoriti franšizni restoran Fish Delisha?


Stefano Petrović, tvorac i vlasnik Fish Delisha / „Iako je od samih početaka razvoja Fish Delish branda glavna ideja bila formirati franšizni oblik poslovanja, poslovnicu u Avenue Mallu odlučili smo otvoriti u vlastitom aranžmanu. No, važno je naglasiti da smo otvoreni za daljnje franšizne suradnje na drugim lokacijama u Zagrebu.“

Najčitanije

Pekara – bez glutena /27.06.2017

Kupaca s intolerancijom na gluten te alergijama na hranu nema mnogo, ali se svakako ne mogu ignorirati. Oni će uvijek kupovati posebno primpremljenu hranu jer – ne mogu drukčije. Małgorzata Dąbrowska, poduzetnica iz Varšave, vidjela je u tome dobru poslovnu priliku te otvorila prvu certificiranu bezglutensku pekaru u Poljskoj.

Karika bez koje se (ne) može? /21.06.2018

Kako se postaje franšizni menadžer te koliko je komunikacija s primateljima franšize važna, priča Danijela Kraljević, franšizni menadžer tvrtke Direct Booker

Kroz igru do znanja /01.10.2021

Raditi s djecom i uživati u poslu kojim se bavite bilo je ostvarenje snova, kaže Sandra Bilić-Kandić, primateljica master franšize koncepta Tinker Labs. Cilj joj je podijeliti iskustvo i proširiti franšiznu mrežu škola u Srbiji i Crnoj Gori.

Moja lutka Pepetuška /28.07.2020

„Sve što smo do sada postigle je rezultat ogromne ljubavi, energije, želje i upornosti“, kažu Maja i Arnela, dvije mame i prijateljice koje stoje iza brenda Pepetuška, pod kojim se od 2016. prave i prodaju posve jedinstvene, personalizirane lutke.

Biznis i franšiza „3u1“ /27.05.2020

Ljudi koji vole životinje, a žele pokrenuti posao koji će im donijeti puno zadovoljstva i dobru zaradu, trebali bi razmisliti o franšizi „Dog & Style“, poručuje vlasnik ovog koncepta. Što se sve dobiva ulaskom u ovaj sustav, a što se, pak, očekuje od primatelja franšize?

Popularno na forumu