Međusobno povjerenje i podrška
Dosadašnja iskustva pokazuju da interes za franšizu raste u kriznim vremenima. Hoće li se ovaj trend nastaviti i sada, tijekom pandemije koronavirusa?
Na temelju dugogodišnjeg iskustva mogu reći da franšizni model poslovanja bolje podnosi krize. Međusobna suradnja i podrška unutar mreže, razmjena informacija između primatelja franšize, podrška i angažman davatelja franšize – pomažu da se prebrode teška vremena, puno lakše nego kada je poduzetnik potpuno sam. U kriznim vremenima, dakle, dolaze do izražaja sve dobre strane franšizne suradnje.
Što, po Vašem mišljenju, presudno utječe na to da ljudi uzmu franšizu i pokrenu biznis unutar jednog franšiznog sustava?
Dat ću vam slikovit primjer kako funkcionira suradnja u franšizingu. Zamislite da ste profesor engleskog jezika koji radi kao freelancer. Dobri ste u svom poslu, imate određeni broj studenata, međutim, želite podići pružanje usluge na višu razinu i doći do održivog malog biznisa. Odlučujete se za suradnju s poznatom franšizom škole engleskog jezika, primjerice, Helen Doron. Potpisat ćete ugovor, proći intenzivnu obuku, naučiti metodiku nastave engleskog jezika, ali i osnove vođenja malog biznisa. Po završetku obuke dobit ćete međunarodni certifikat koji vrijedi u 50 zemalja. A uz to i ekskluzivno pravo na otvaranje škole poznatog međunarodnog brenda s 35-godišnjom tradicijom, koji je proglašen najboljom obrazovnom franšizom na svijetu. A kad izbije pandemija, zajedno ćete pripremati stručna online predavanja i nakon tjedan dana „prebaciti“ svoje klijente na online nastavu. Ono što naučite u franšiznom sustavu za godinu dana, u običnim okolnostima traje neusporedivo dulje. Upravo to razumiju poduzetnici početnici koji se odluče uzeti franšizu.
Koji su koncepti trenutno usmjereni na razvoj franšizne mreže u regiji srednje i istočne Europe?
Dobra vijest za sve zainteresirane za uzimanje franšize je da su tržišta srednje i istočne Europe još uvijek na radaru franšiznih brandova, u smislu ekspanzije. Trenutno je nekoliko brandova zainteresirano za širenje na ovom području. Mogu spomenuti, primjerice, IT škole Coding Giants i CodersLab, lanac restorana Salad Box, lanac kafeterija Meron, tvrtku za hitni prijevoz Flash. Turski modni brand Loft, edukativne radionice s LEGO kockicama Edukido ili Pizza Hut također traže franšizne partnere u ovom dijelu Europe.
Kako odabrati franšizu? Na temelju čega zainteresirani donose odluku?
Prije svega, treba postojati želja za poslovanjem. Franšizing nije perpetuum mobile i svakom je biznisu potreban aktivan pristup. Birajte prema onome u čemu uživate, gdje se vidite za nekoliko godina. Ako već imate jasnu viziju, usredotočite se na franšizne koncepte franšize koji su najbolji u svojoj industriji. Svaka grana ima svog lidera koji određuje smjer i razvoj cjelokupne industrije. Također, provjerite koliko je dugo tvrtka na tržištu, na kojim tržištima posluje, koje reference ima. Raspitajte se što njezini postojeći primatelji franšize misle o suradnji. Dogovorite sastanak s predstavnicima tvrtke i ako postoji zajednička kemija i simpatija, na korak ste od potpisivanja ugovora. Franšizing se često uspoređuje s brakom. U početku svi žive u bajci, a nakon nekog vremena završe u svakodnevnoj rutini. Međutim, ako oba partnera naporno rade, veza može uspjeti na duge staze.

pročitajte članke

Šta je potrebno i ko može postati primalac franšize centra za neurometrijsko testiranje Verbatoria, otkriva Kenan Begić, suvlasnik kompanije Solution Lab.
„Ukoliko postajete primatelji franšize, utoliko postajete partneri i prijatelji, a financijski ste neovisni“, kaže Sarah Vuković, zadužena za razvoj mreže škola „Malac Genijalac“ u Hrvatskoj
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović
Razvili ste franšiznu mrežu na domaćem tržištu, spremni ste za međunarodno širenje? Što dalje? – otkriva Michał Wiśniewski, direktor franšiznog konzaltinga u grupi PROFIT system
„Ako želite biti najbolji, potrebna vam je najviša razina znanja i prakse“, kaže Crina Ciocian, partnerka i direktorica poslovnog razvoja u lancu kafeterija Meron
Najčitanije

Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Fitbar, jedinstveni koncept restorana zdrave hrane, ove godine slavi desetljeće poslovanja. Nakon otvaranja tri restorana u Beogradu i sticanja dragocjenog iskustva, odlučili su ponuditi franšizu. Prva je otvorena u Mostaru.
„Sve što smo do sada postigle je rezultat ogromne ljubavi, energije, želje i upornosti“, kažu Maja i Arnela, dvije mame i prijateljice koje stoje iza brenda Pepetuška, pod kojim se od 2016. prave i prodaju posve jedinstvene, personalizirane lutke.
Franšizni sustavi mogu se klasificirati na različite načine i po različitim kriterijima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primateljima franšize (know-how), vrsti djelatnosti ili načinu organizacije sustava.
Sarajevski CHIPAS otvorio je novi, reprezentativni objekt koji će pod još jednim krovom ponuditi sve po čemu je poznat – slani i slatki meni, specifičan interijer, domaćinsku atmosferu. Nova centralna kuhinja, pak, bit će ključna potpora primateljima CHIPAS franšize.