Kanadsko obrazovanje i na Balkanu

Jedna od najvećih svjetskih franšiza u području obrazovanja / Maple Bear trenutno posluje u 24 zemlje širom svijeta i ima 530 obrazovnih institucija
Utorak
27.04.2021
„Podrška koju dobivamo, i na koju ćemo uvijek moći računati, ključna je u franšiznoj saradnji i objašnjava svjetski uspjeh Maple Beara“, navodi Ljiljana Nikolova zašto se odlučila za franšizu ovog obrazovnog sistema
 

Kanadski obrazovni sistem Maple Bear, koji donosi najbolje prakse i metodiku kanadske bilingvalne nastave, prisutan je u više od 20 zemalja. U regiji Centralne i Istočne Evrope pod franšizom ovog sistema posluje nekoliko obrazovnih ustanova – u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji, a od septembra ove godine, prva predškolska ustanova Maple Beara će biti otvorena i u Srbiji.

Ljiljana Nikolova iz Sofije je 2020. postala primateljica ove franšize te otvorila vrtić i osnovnu školu u Sofiji pod franšizom Maple Beara. Kakva su njezina iskustva?

Zašto ste se odlučili za franšizu Maple Bear-a?

Da biste uspjeli, morate vjerovati partneru i biti sigurni da je predloženi poslovni model dokazan i da funkcionira u različitim zemljama i kulturama. Kanadska mreža škola Maple Bear primjer je uspješnog obrazovnog sistema. Ima dokazane rezulate i uspijeva razviti vrlo funkcionalan model obrazovanja, bez obzira na zemlju ili kulturu u kojoj je prisutna.

Koje korake primatelj franšize treba napraviti prije otvaranja škole?

Maple Bear pažljivo odabira svoje partnere jer želi održiti visok nivo kvalitete i biti siguran da će njihov sistem dvojezične nastave biti besprijekorno proveden. Međutim, sam je postupak relativno jednostavan. Kontaktirala sam tim Maple Beara iz Centralne i Istočne Evrope putem njihove specijalizovane internetske stranice. Prvo smo razgovarali o opsegu našeg projekta u Sofiji, a nakon potpisivanja ugovora, pokrenuli proces pridruživanja i integriranja naših ustanova u globalnu mrežu Maple Beara. Za akademsku su podršku bili zaduženi timovi iz Kanade, oko 200 instruktora i 50 programera, dok nam je regionalni tim pružio svu potrebnu operativnu i marketinšku podršku.

Podrška koju dobivamo, i na koju ćemo moći računati za sve vrijeme ovog putovanja, ključna je u franšiznoj saradnji i objašnjava svjetski uspjeh Maple Beara.

Po Vašem mišljanju, što najviše privlači roditelje i đake ovom obrazovnom sustavu?

Radi se o više faktora, ali ću izdvojiti tri za koje smatram da su izuzetno važni. Prvo, roditelji traže novu metodiku nastave i nov pristup u procesu prijenosa i stjecanju znanja. Žele da njihova djeca budu proaktivna, kritički razmišljaju i rješavaju probleme. Nastavni program Maple Beara sve to pruža, jer učenje ima smisla, a nastavnici potiču praktičan proces usvajanja novih informacija. Druga je stvar potpuno „uranjanje“ u engleski jezik. Međutim, svatko tko razmišlja o Maple Bearu treba znati da mi nismo škola engleskog jezika, već škola u kojoj se predaje na engleskom jeziku. Posljednji je faktor, zapravo, činjenica da je Maple Bear i lokalna škola, budući da nam je podučavanje na maternjem jeziku jednako važna kao podučavanje na engleskom.

Kako izgleda voditi školu Maple Bear-a? Što vas najviše ispunjava?

Čini mi se kao da pohađamo jednogodišnji intenzivni tječaj. Toliko je strategija, iz svih područja, koje treba implementirati. Izazovno je i uzbudljivo, ali moje osoblje i ja uživamo u planiranju i predavanjima, sve nam to daje energiju. Mislim da je najljepši trenutak bio onaj u kojem sam shvatila koliko je sve međusobno povezano – dobri odnosi unutar tima i sigurno i poticajno okruženje u kojem djeca mogu ostvariti svoj puni potencijal.

Maple Bear također brine o predavačima koji će raditi u školi. Što obuhvata obuka?

Jako volim program obuke u Maple Bearu. Za naš nastavni tim nije bila važna samo početna obuka, već i činjenica da mogu računati na stalno usavršavanje i nadzor. Ovaj nam pristup daje mogućnost razmjeniti iskustva, postaviti pitanja i razumijeti svaki nastavni ishod, strategije i rezultata. To, s jedne strane, daje strukturu, a s druge, slobodu u izradi kurikuluma. Zahvaljujući kontinuiranom usavršavanju, obuci i podršci akademskog tima iz Kanade, naši predavači profesionalno napreduju, a đaci imaju priliku steći znanje uz pomoć najnovijih metoda i strategija obrazovanja.


Ljiljana Nikolova, primateljica franšize Maple Bear, Bugarska / „Kanadska mreža škola Maple Bear primjer je uspješnog obrazovnog sistema. Dokazala je rezultate i uspijeva razviti visoko funkcionalni model obrazovanja, bez obzira na zemlju ili kulturu u kojoj je prisutna. "

Popularno na forumu