Izvući najbolje iz izazova
Za razliku od zemalja ovog regiona u kojima McDonald's posluje preko jednog ekskluzivnog partnera, koji je zadužen za razvoj na čitavom tržištu, u Češkoj se američki lanac širi davanjem tzv. pojedinačnih – single unit – franšiza. Na taj način, veći broj preduzetnika (fizičkih lica u statusu pravnog lica) iz svih krajeva Češke dobija priliku da otvori i vodi restorane ovog američkog brenda. U ovom trenutku na češkom tržištu posluje 105 franšiznih restorana, kojima upravlja dvadesetak primalaca franšize. Kako se franšizna mreža razvijala tokom krize izazvane pandemijom Kovida-19 i šta ih očekuje u ovoj godini, odgovara Radim Foltyn, direktor franšiznog razvoja u kompaniji McDonald's ČR, koja na češkom tržištu deluje kao davalac franšize.
Širenje McDonald's-a u Češkoj se nije usporilo ni tokom burne 2020. S obzirom na vanrednu situaciju, koliko je bilo teško otvoriti restorane i pronaći primaoce franšize za njih?
I pored ograničenja i znatno skraćenog radnog vremena restorana, uspeli smo da otvorimo četiri nove poslovnice, u četiri grada Češke. Svi restorani su u rukama iskusnih primalaca franšize, budući da se radi se o našim postojećim franšiznim partnerima koji su na svojim teritorijama delovanja već imali jake i stabilne timove. Aktuelna situacija je zahtevala ograničenje prometa i protoka potrošača, što je, naravno, uticalo na obim prodaje. Verujemo, međutim, da će poslovanje na svim lokacijama krenuti ubrznim tokom čim se ublaže epidemiološke mere.
Pandemija je pogodila gotovo sve biznise. Na kakvu su podršku s vaše strane mogli računati vaši primaoci franšize?
I poslovanje McDonald's-a je u najvećoj meri bilo diktirano pandemijom. Bili smo primorani da brzo reagujemo kako bi što veći broj restorana ostao otvoren, i kako bi naši franšizni partneri nastavili da rade i zarađuju, koliko je god to bilo moguće. Fokusirali smo se na kanale prodaje koji su u tom trenutku bili dopušteni i koji su ispunjavali sve higijenske standarde – McDrive i McDelivery. Podrška sa naše strane se, stoga, najviše ogledala u podršci za ova dva kanala prodaje, ne samo u smislu marketinške promocije, već i u smislu logistike i higijenskih procedura.
Svaki izazov rađa i nešto dobro. Koje su se dobre strane franšizne saradnje izdvojile tokom ovog perioda?
Postoje dve stvari koje su nam jasno pokazale šta franšizni sistem McDonald's-a čini jakim. Prva je fleksibilnost, jer smo iz dana u dan morali da se prilagođavamo i tražimo rešenja za situaciju koja se neprestano menjala. Druga je posvećenost svih ljudi koji rade „pod kapom“ McDonald's-a – naših primalaca franšize i njihovih radnika koji su u ovim teškim vremenima učinili sve kako bi potrošačima ponudili bezbednu i kvalitetnu uslugu.
Sigurno je došlo i do promena u određenim procesima. Postoji li nešto što će sada postati deo svakodnevnog poslovanja?
Naravno, uveli smo nekoliko promena – uveli smo maksimalne higijenske mere za kupce i zaposlene, otvorili posebna prodajna mesta za pešake i bicikliste tzv. McWalk, pojednostavili smo i ubrzali neke procese, ponudili uslugu dostave i za jutarnji meni. Svakako će neke od uvedenih promena postati standard, pre svega, sve što je vezano za bezbednost i pojednostavljenje procesa.
Kakvi su planovi razvoja za 2021. godinu?
I 2021. će obeležiti širenje mreže. Planiramo da otvorimo nove restorane širom Češke. Iako još uvek ne možemo govoriti o konkretnim lokacijama, sigurno je da će, kao i do sada svi novi restorani biti u rukama primalaca franšize.

pročitajte članke

Kako se razvija poslovanje u uvjetima pandemije te gdje se još može očekivati otvaranje franšiznih slastičarnica pod brandom La Donuteria, odgovara vlasnik ovog koncepta Peter Straňák
Fine Food, proizvođač peciva, drugih pekarskih proizvoda i poslastica i vlasnik 12 objekata u Sarajevu u kojima se ti proizvodi prodaju, odnedavno nudi franšizu u regionu, ali i zemljama EU. U svojoj mreži imaju već dve franšizne jedinice.
Priča o „Jeti fritulama“ iz Makarske dobar je primjer kako se od malog obiteljskog biznisa može napraviti franšiza. Kako se gradio ovaj koncept, što je potrebno za profitabilno poslovanje i tko bi bili poželjni primatelji franšize?
Lanac Surf'n'Fries, poznat po pomfritu, neobičnim umacima i originalnoj ambalaži, ulazi na jedno od najzahtjevnijih tržišta – američko. Kako su tekle pripreme i kakve su realne mogućnosti za razvoj, otkriva Andrija Čolak
Alessandro Lazzaroni, primatelj master franšize branda Domino's za tržište Italije, otkriva kako izgleda razvijati mrežu američkih pizzerija u zemlji koja je – „izmislila“ pizzu
Najčitanije

U Srbiji je na kraju 2020. godine aktivno poslovalo ukupno 255 franšiznih sistema, pokazuje analiza tržišta grupacije PROFIT system.
Sve veća ponuda franšiza u regiji potaknula je mnoge koji nisu imali poduzetničkog iskustva osmjeliti se te okušati u vlastitom biznisu. Primatelji franšize „Škole brzog čitanja i mudrog učenja“ govore o svojim iskustvima.
LG Laundry Lounge, lanac samoposlužnih praonica rublja, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davatelj franšize savjetuje svoje primatelje da se u vrijeme COVIDa-19 obvezno pridržavaju i određenih pravila.
Kako se može iskoristiti ovčja vuna? Poduzetnički dvojac iz Rumunjske započeo je proizvodnju peleta od ovčje vune, koji se u poljoprivredi koristi kao kvalitetno organsko gnojivo.
Rast prodaje i kupaca, ali i širenje franšizne mreže, obilježilo je prethodnu godinu poslovanja franšiznog sistema Husse u Bosni i Hercegovini. Dobri rezultati nisu izostali ni tokom obavezne karantene uslijed pandemije koronavirusa.
Popularno na forumu
Drugačije potrebe, drugačija misija
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od...
Od fritula do franšize
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od...
Od hokeja do Subwaya
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od...