Easy Wine / Boce su s vinom smještene u atraktivno dizajnirane hladnjake u kojima se održava optimalna temperatura. Zbog specijalne opreme i tehnologije, boca vina može ostati otvorena i do dva tjedna, bez gubitka okusa i kvalitete
Srijeda
30.01.2019
Kao što im je i u samo ime „upisano“, Easy Beer i Easy Wine predstavljaju inovativne ugostiteljske koncepte koji „s lakoćom“ privlače klijente. Vlasnici kažu – i primatelje franšize.
 

Spomenutu „privlačnost“ ova dva izvorno latvijska franšizna koncepta duguju sretnoj kombinaciji inovativnosti i isplativosti. Za goste, ona se ogleda u načinu naručivanja, plaćanja i široj mogućnosti izbora, za vlasnike biznisa – u mogućnosti preciznog praćenja zaliha i naplate potrošenog.

Naime, kada uđe u jedan od Easy restorana, gost dobiva magnetsku karticu s virtualnim novcem, što mu omogućuje da sam toči piće s posebno dizajniranog zida s pićima. To znači da ne mora čekati na uslugu konobara, a za precizno odmjeravanje natočenog pića koristi se automatizirani sustav za doziranje i točenje. Gost, stoga, dobiva priliku natočiti pića onoliko koliko želi, pa bilo da je riječ o minimalnim količinama, tek za kušanje. – Natočena količina određuje cijenu, a gost plaća tek na kraju večeri – kaže direktor grupacije Peteris Ozols ističući da je samoposlužni zid s pićima i jedna od atrakcija Easy restorana.

U Easy Wine-u nudi se 60 različitih vina, u Easy Beer-u oko 200 vrsta piva. – Ovo je odlična prilika za goste koji žele, na primjer, kušati čašu nekog dobrog i skupog vina koje inače ne bi kupili, jer boca vina u prodavaonici može koštati i do 30 eura. S druge strane, s pozicije biznisa, teško je postići uspjeh ako prodajete isključivo skupa vina, jer većina ljudi pije vina iz srednje cjenovne kategorije. Mi smo napravili optimalnu ponudu – kaže Ozols.

Proces automatizacije ne ide na ruku samo potrošačima, nego i vlasnicima restorana – u ovom slučaju, budućim primateljima franšize. Osim što je neusporedivo brža, samoposluga smanjuje i potrebu za dodatnim osobljem, a podjednako je važno i to što se svaki mililitar natočenog pića precizno bilježi. Na taj način, kako smo već spomenuli, prate se količine zaliha i naplata potrošenog.

Oba su koncepta dokazano održiva i profitabilna, nevezano za doba godine ili sezone najveće posjećenosti – kaže Ozols, dodajući da nije iznenađen što svakodnevno dobivaju mnogo upita za franšizu. Za poduzetnike koji se odluče za kupnju franšize, prednost je što su svi poslovni procesi pri vođenja restorana detaljno opisani i unijeti u operativni priručnik, pored toga što su razvijeni i testirani razni alati za potporu, kao i programi obuke za primatelje franšize.

U pokretanje Easy Wine ili Easy Beer restorana treba investirati oko 150.000 eura. Polovica tog iznosa odlazi na poslovni softver i svu potrebnu opremu za bar i kuhinju, a davatelj franšize kaže da partnerima nude i povoljniju opciju – davanje opreme na leasing. – U prosjeku, naši restorani počinju raditi "u plusu" nakon dva mjeseca poslovanja. Olakšavajuća je okolnost i to što su primatelji franšize u prva tri mjeseca oslobođeni obveze plaćanja franšizne naknade, tako da je ovo obično period za koji dostignu ciljanu zaradu – podsjeća Juris Roganovs, zadužen za razvoj franšizne mreže na međunarodnim tržištima.

Zbog atraktivnog koncepta te velikog interesa za franšizu, Roganovs očekuje da bi se u skorije vrijeme Easy Wine ili Easy Beer restorani mogli otvoriti u Pragu, Varšavi, Budimpešti, Rotterdamu, Oslu, Moskvi, Dubai, ali i Beogradu.


Easy Beer / Za svako piće, osoblje će restorana gostu preporučiti i odgovarajući obrok

Popularno na forumu