Prva pizzerija Da Grasso otvorena je 1996. godine u Lodzu. Danas, ovaj lanac ima pizzerije u 118 gradova Poljske, jednako zastupljene u malim i velikim gradovima. Za sada, šire se isključivo na poljskom tržištu.
Petak
08.12.2017
Tomasz Szadkowski, mladi poduzetnik iz Lodza u Poljskoj, godinama je radio kao menadžer kontrole u lancu pizzerija Da Grasso. Što ga je potom navelo uzeti njihovu franšizu?
 

U Poljskoj, na tržištu od gotovo 40 milijuna stanovnika, najveći lanac pizzerija pripada domaćem brandu Da Grasso. U ovom franšiznom sustavu posluju čak 174 pizzerije. Jedna se njih nalazi u Lodzu, a vlasnik je Tomasz Szadkowski, mladi poduzetnik koji je nedavno postao primatelj franšize Da Grasso. Szadkowski, međutim, nije slučajno došao na ideju otvoriti pizzeriju pod okriljem ovoga branda. – U početku sam, zapravo, bio zaposlen u ovom lancu kao menadžer kontrole lokala, što je obuhvaćalo i rad s franšiznim pizzerijama. Tako sam dobio priliku upoznati koncept i sustav "iznutra" – kaže Szadkowski.

No, u jednom sam trenutku vidio da sam umoran od putovanja i boravka na terenu. U razgovoru s jednim kolegom, koji je također radio sličan posao, brzo smo odlučili da bismo mogli otvoriti pizzeriju Da Grasso –objašnjava Szadkowski.

Budući da je dobro poznavao koncept, Szadkowski je bio i idealan kandidat za primatelja Da Grasso franšize. Nakon potpisivanja ugovora, prvi samostalni korak bilo je traženje lokala, a kada su pronašli odgovarajući prostor u svom rodnom Lodzu, trebalo im je oko mjesec i pol dana da renoviraju i opreme pizzeriju po standardima Da Grasso franšize. Restoran ima 120 m2 te su lako smjestili devet stolova za goste. Prema riječima našeg sagovornika, prednost je i što imaju veliki prostor za ljetnu baštu te za vrijeme toplih dana mogu dodati još 16 stolova. – U kraju gdje se nalazi naša pizzerija, živi dosta obitelji s djecom pa smo od samog početka bili usmjereni na ovu grupu potrošača. To nam je omogućilo dobar promet od prvog dana – izdvaja Szadkowski sve dobre strane posla.

Svjesni su, međutim, da je pizza jedno od najpopularnijih, i najrasprostranjenijih, jela na planeti te da ne mogu reći da su donijeli "nešto neviđeno" na tržište, ali ih je to dodatno motiviralo – navelo da budu inovativni po pitanju lokalnog marketinga. – Na primjer, počeli smo organizirati promotivne kampanje za djecu. Uveli smo tzv. "Dan malih kuhara", kada djeca mogu napraviti pizzu po vlastitoj želji – objašnjava Szadkowski.

Osim usluge na licu mjesta, također su ponudili uslugu dostave na kućnu adresu.

Kako je bilo predviđeno financijskim modelom koji su dobili u sklopu franšiznog paketa, nakon tri mjeseca poslovanja, napokon su dio zarade mogli staviti u svoje džepove. To ih je, kaže Szadkowski, još jednom uvjerilo da su donijeli dobru odluku.

Imamo puno posla. Primjerice, subotom, četiri osobe rade u kuhinji, tri su u restoranu, dvije peru posuđe, uz nekoliko vozača koji sve vrijeme narudžbe dostavljaju na kućnu adresu – opisuje Szadkowski najprometniji dan u tjednu – srećom, nas dvojica partnera možemo podijeliti zaduženja, što olakšava organiziranje cjelokupnog poslovanja – kaže on.

Za snažne domaće franšize

Gastronomske franšize, gotovo svugdje u svijetu, spadaju među najpopularnije poslovne opcije. Praksa pokazuje da će većina ljudi na spomen pojma "franšiza" prvo pomisliti na brandove McDonald’s, Pizza Hut, Burger King ili Domino’s... S razlogom. Dominacija američkih gastronomskih franšiza ne čudi, budući da potječu s najvećeg i najrazvijeneg tržišta franšiza na svijetu, a posebno što svoje poslovanje već desetljećima šire i izvan granica američkog kontinenta. U posljednjih deset godina, međutim, kako se franšizing počeo razvijati i na tržištima poput zemalja ove regije, Središnje i Istočne Europe, podjednaku, ako ne i veću šansu za uspjeh dobivaju –domaće franšize. Broj lokalnih tvrtki koje razvijaju franšizne sustave polako, ali sigurno raste. Poljski Da Grasso je samo jedan, i svakako dobar primjer.

Prva pizzerija Da Grasso otvorena je 1996. godine u Lodzu. Danas, ovaj lanac ima pizzerije u 118 gradova Poljske, jednako zastupljene u malim i velikim gradovima. Franšizni sustav ustrojen je tako da pruža sveobuhvatnu potporu partnerima – od centraliziranog sustava nabave, preko zajedničkog marketinga, sve do potpore "franšiznog povjerenika" koji primatelje prati i savjetuje od trenutka potpisivanja ugovora.

Unatoč razvijenoj mreži diljem Poljske, Da Grasso je još uvijek otvoren za nove partnere. Ukupna investicija potrebna za otvorenje ove pizzerije nije zanemariva, ali je i dalje manja od iznosa za kupnju velike inozemne franšize. Ovisno o lokaciji, veličini i tehničkim karakteristikama prostora, budući primatelji Da Grasso franšize trebali bi izdvojiti od 35 do 83 tisuće eura. Osim toga, naplaćuje se i jednokratna ulazna, kao i redovite mjesečne naknade koje ovise o raznovrsnosti odabranog menija.

Samo ove godine, Da Grasso je dobio devet franšiznih pizzerija. Za sada, šire se isključivo na tržištu Poljske.


Popularno na forumu