Vrijeme za čaj
Sunčica Kos je za "Kuću zelenog čaja" saznala od supruga koji je njihove čajeve često kupovao u Zagrebu i donosio u Osijek. Kada su jednom prilikom zajedno posjetili "Kuću zelenog čaja", ideja i koncept poslovanja su joj se svidjeli već na prvi pogled. – Istog trenutka, rekla sam suprugu: "Ovo bi moglo uspjeti i u Osijeku!" Tako se, zapravo, rodila ideja za uzimanje franšize – kaže ona.
Međutim, i same su je životne okolnosti vodile u poduzetništvo. Nedugo prije uzimanja franšize i otvorenja trgovine čajeva, Sunčica Kos diplomirala je prava. No, kako nije uspjela pronaći posao u struci, počela je razmišljati drugačije – pokretanje vlastitog posla u tom joj je trenutku izgledalo kao ispravna poslovna i životna odluka. Tako je i Osijek 2012. dobio "Kuću zelenog čaja".
– U čaju sam uživala i prije nego što sam otvorila "Kuću zelenog čaja", međutim ti trenuci bili su rijetki. Tek kada sam otkrila prave, originalne, kvalitetne čajeve prekrasnih aroma, zaljubila sam se u ovaj napitak, pa mi je ispijanje čaja postala svakodnevna rutina i vrijeme za opuštanje, namijenjeno samo meni – kaže ona.
Mada o franšizingu nije mnogo znala prije uzimanja franšize, za sada joj je iskustvo poslovanja u franšizingu pozitivno. – Od davatelja franšize svakodnevno dobivam informacije i odgovore o proizvodima, te savjete o vođenju posla i pozicioniranja branda na tržištu – objašnjava ona kako vidi prednosti franšizinga.
Na ruku im ide i to što se kultura ispijanja čaja, kako kaže, sve više razvija u ovom dijelu Hrvatske. – Jako smo sretni i ponosni jer smatramo kako je "Kuća zelenog čaja" u Osijeku vrlo važan kotačić u stvaranju i promicanju takve kulture. Naši klijenti su osobe svih godina, podjednako muškarci i žene. Najčešće su to stanovnici Osijeka, ali imamo puno kupaca iz ostatka Slavonije i Baranje. Zanimljiva je činjenica kako nam značajan broj redovnih kupaca dolazi iz susjedne Bosne i Srbije – kaže ona.
Osječani su se, kako kaže, pokazali i vrsnim poznavateljima čaja. – Najviše piju zelene čajeve od kojih izdvajamo Đumbir Limun, Japansko blago, Osam blaga Šaolina, Sencha i Srce Afrike. Izuzetno su popularni oolong čajevi za ubrzavanje metabolizma i topljenje masnoća, te žuti čaj za mršavljenje – kaže Kos.
Poput većine malih poduzetnika, međutim, suočavaju se i sa problemima. Najveće im muke zadaju visoki porezi i druga davanja državi, nelikvidnost cjelokupne hrvatske ekonomije, te općenito teška financijska situacija u kojoj se nalaze kupci. I pored toga, zadovoljna je poslovanjem.
U Osijeku, kako kaže, postoji mnogo trgovačkih lanaca, specijaliziranih trgovina zdrave prehrane, te obrta koji proizvode i prodaju čajeve – međutim, njih ne smatraju konkurencijom. – Mi nudimo drugačiji proizvod, te imamo različit pristup ciljanom tržištu. Znači, prave konkurencije koja bi predstavljala opasnost za naše poslovanje u Osijeku trenutno nema – kaže ona.
pročitajte članke
Rast prodaje i kupaca, ali i širenje franšizne mreže, obilježilo je prethodnu godinu poslovanja franšiznog sistema Husse u Bosni i Hercegovini. Dobri rezultati nisu izostali ni tokom obavezne karantene uslijed pandemije koronavirusa.
Ljudi koji vole životinje, a žele pokrenuti posao koji će im donijeti puno zadovoljstva i dobru zaradu, trebali bi razmisliti o franšizi „Dog & Style“, poručuje vlasnik ovog koncepta. Što se sve dobiva ulaskom u ovaj sustav, a što se, pak, očekuje od primatelja franšize?
Kad se primatelji franšize nađu na jednom mjestu, razmjena iskustva je neizbježna. S godišnjeg skupa primatelja master franšize branda Husse, tim iz Hrvatske dolazi bogatiji i za jedno priznanje.
Cbweed, talijanski proizvođač i distributer proizvoda na bazi konoplje, širi poslovanje kroz franšizu i zainteresiran je razviti prodajnu mrežu širom Europe.
Sushi by A's, franšizni koncept koji se temelji na pripremi i prodaji sushija u okviru trgovačkih lanaca, proširio je mrežu u Hrvatskoj i Sloveniji te najavljuje ulazak na nova tržišta.
Najčitanije
Kako se razvijala franšiza Trafike, koji su uvjeti za primatelje franšize, te kakvu potporu dobijaju, govori Dragomir Stanković iz srbijanske tvrtke GrafArt
„Sve što smo do sada postigle je rezultat ogromne ljubavi, energije, želje i upornosti“, kažu Maja i Arnela, dvije mame i prijateljice koje stoje iza brenda Pepetuška, pod kojim se od 2016. prave i prodaju posve jedinstvene, personalizirane lutke.
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Što mogu očekivati poduzetnici iz ove regije koji se odluče za franšizu poljske škole programiranja Coding Giants? Priča Ize Poradowske iz Poljske može biti zgodan primjer.
Franšizni koncept Edukido proširio je mrežu u Hrvatskoj. Novi edukativni centri bit će otvoreni u Zadru i Rijeci.