Potrebe digitalnog doba / Programeri su i dalje među najtraženijim stručnjacima na tržištu rada, a interes za izvanškolske kurseve programiranja ne jenjava
Četvrtak
18.03.2021
Kako se način rada prilagođavao uvjetima pandemije te na kakvu su podršku mogli računati brojni primatelji franšize, odgovara Radosław Kulesza, suosnivač škole programiranja za djecu Coding Giants
 

Lanac škola programiranja za djecu Coding Giants razvija se u Poljskoj od 2015. Naime, četvorica osnivača ove škole uplovila su u poduzetničke vode odmah nakon završetka studija. Umjesto da traže posao, osnovali su i pokrenuli vlastitu školu programiranja, a želja im je bila na inovativan i zabavan način digitalno „opismeniti“ djecu i mlade ljude zainteresirane za nove tehnologije i računalno programiranje.

Danas, Coding Giants pokriva tržište Poljske s više od 100 škola programiranja, a razvojni planovi su daleko premašuju granice domaćeg tržišta. Franšiza ove škole nudi se i poduzetnicima iz zemalja ove regije, a prva „regionalna“ franšiza pokrenuta je krajem veljače u Hrvatskoj.

Kako se, pak, u novim okolnostima sustav mijenjao i prilagođavao uvjetima pandemije te na kakvu bi podršku mogli računati brojni primatelji ove franšize, odgovara Radosław Kulesza, jedan od osnivača Coding Giantsa.

Kako je pandemija utjecala na područje edukacije i rad škola programiranja Coding Giants?

Pandemija je, naravno, pogodila i obrazovni sektor i uvjetovala njegov daljnji razvoj, prije svega, ubrzala je prijelaz na online nastavu, kako u našem slučaju, tako i u većini drugih škola koje posluju u ovom sektoru. Raduje nas što nam se nakon svega javio veliki broj zadovoljnih roditelja koji sada podržavaju online nastavu, unatoč nekim ranijim sumnjama, pa i otvorenom protivljenju. Naravno, još uvijek je mnogo ljudi za tradicionalni način rada, u učionici, međutim, online tečajevi imaju i svojih prednosti. Pogotovo što djeca ne moraju izlaziti iz kuće, a mogu koristiti online alate za učenje na svojim računalima. Sve to, u kombinaciji s kvalitetnom nastavom, dovelo je do toga da online tečajevi dobro prođu i kod učenika i kod njihovih roditelja. Stoga, mislim da će nastava „na daljinu“ ostati kao opcija i u narednom periodu, čak i kad pandemija prođe.

S kakvim ste se izazovima susreli?

Sa izbijanjem krize u proljeće 2020. bili smo prisiljeni brzo poduzeti određene mjere i u potpunosti reorganizirati aktivnosti škole. Nakon dvotjednog prekida rada, odlučili smo prenijeti nastavu na internetsku platformu. Taj je proces, međutim, zahtijevao brojne promjene u CRM sustavu, uvođenje novih online alata za učenje, pronalaženje rješenja za njihovu besprijekornu primjenu, kao i promjene u rasporedu nastave. Uz to, poduzeli smo nekoliko dodatnih, a kako se kasnije pokazalo, potrebnih koraka, kako bi i predavači i polaznici naših tečajeva mogli nesmetano raditi u novim uvjetima. Možemo reći da je proces prilagodbe bio uspješan jer velika većina učenika smatra da su online tečajevi jednako dobri ili čak bolji od nastave koja se održava u klasičnoj učionici.

Kako je poslovanje sada? Kakvu je podršku Coding Giants, kao davatelj franšize, mogao pružiti svojim franšiznim partnerima za ovo vrijeme?

Unatoč pandemiji, radimo vrlo dobro. Pritom, mislim i na škole koje su u našem vlasništvu i na franšizne jedinice. Primjećujemo konstantan rast broja polaznika, a neki su postojeći primatelji franšize otvorili i nove lokacije. Redovito nam se javljaju i novi kandidati zainteresirani za uzimanje franšize, iako očekujem da će ih biti još više nakon što se situacija stabilizira u narednim mjesecima.

Naravno, podržavali smo i podržavamo primatelje franšize. Na primjer, mi smo, u roku od deset dana od izbijanja pandemije, bili u stanju da svojim primateljima ponudimo kompletno okruženje za online nastavu, kurikulumi su prilagođeni novim vidovima održavanja tečajeva, izmijenjen je sustav CRM-a i alati koji će se koristiti u nastavi. Primatelji franšize su se također u svakom trenutku mogli obratiti našem timu koji je rješavao sve vrste tehničkih problema. Usto, dobili su priliku ponuditi i nove tečajeve koje smo osmislili nakon prelaska za online nastavu, i tako generirati dodatni prihod.

Kakvi su planovi za naredni period?

U ovom trenutku, mreža Coding Giantsa u Poljskoj sastoji se od 113 podružnica, što uključuje 59 škola koje su u našem vlasništvu i 54 škole koje vode primatelji franšize. Od rujna će biti otovreno još nekoliko novih lokacija. Naravno, želimo da se naše škole programiranja nađu u svakom većem gradu Poljske. Prisutni smo i u Španjolskoj, Slovačkoj, a od veljače 2021. i u Hrvatskoj. U narednim mjesecima, bit ćemo fokusirani, prije svega, na širenje u inozemstvu i traženje novih franšiznih partnera, koji bi razvijali mrežu Coding Giantsa na svojim tržištima. Usto, nastavljamo širiti mrežu i na domaćem tržištu u Poljskoj.

Razgovor vodila: Dominika Pronarska, Franchising.pl
Priredila: N. Bogojević, Franchising.ba 


Radosław Kulesza, suosnivač škole programiranja Coding Giants / „U narednim mjesecima, bit ćemo fokusirani, prije svega, na širenje u inozemstvu i traženje novih franšiznih partnera.“

Popularno na forumu