Biznis kojim se svijet mijenja nabolje

Strast za obrazovanjem / „Ovaj biznis nije sprint nego maraton. Posao koji se radi jedino i isključivo iz ljubavi i vjere da se edukacijom može promeniti svijet nabolje. Smatramo da je ovo idealan porodični biznis“, Nihad Softić, osnivač multidisciplinarne škole School & School
Četvrtak
09.07.2020
Multidisciplinarna škola School & School, nastala u BiH, nedavno je svoje poslovanje proširila u Bugarsku. Franšiza je dostupna i u drugim zemljama regije.
 

Danas na tržištu neformalnog obrazovanja namijenjenog uglavnom djeci, većina škola su specijalizirane za jednu disciplinu – tako, postoje škole koje su specijalizirane isključivo za strane jezike, ili škole koje obrazuju djecu u oblasti muzičkog vaspitanja. Nezaobilazne su i STEM škole koje podučavaju u oblastima robotike, programiranja, matematike, hemije i fizike. Ne treba zaboraviti škole koje se bave podučavanjem iz logičkog razmišljanja, ali i druge – analizira tržište Nihad Softić, osnivač multidisciplinarne škole School & School.

Upravo tu se razlikujemo u odnosu na sve druge škole, jer School & School sistem obrazovanja omogućava sticanje kompetativnog znanja i vještina 21. veka na sasvim drugačiji i inovativan način i to kroz jedan od 20+ školskih programa, 365 dana godišnje, 14 sati dnevno – objašnjava Softić, koji je školu School & School osnovao prije šest godina u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, škola je započela svoj život i izvan granica Bosne i Hercegovine i to uz pomoć franšiznog modela poslovanja. Naime, u Bosni i Hercegovini rade četiri jedinice u vlasništvu matične kompanije, dok u Srbiji posluju četiri franšize, a od nedavno i jedna u Bugarskoj, u Sofiji.

Obuka i podrška od prvog trena

Među spomenutih dvadesetak programa franšiznog sustava School & School nalaze se produženi boravak, ljetnja i zimska škola iz različitih oblasti: robotike i programiranja, dizajna igara, kreativne fizike i matematike, kompjuterskih animacija, ali i YouTube akademija, kao i časovi muzike, stranih jezika, glume i uličnog baleta. School & School je, zapravo, vokacijska škola za djecu i tinejdžere specijalizirana za posmatranje, otkrivanje i razvoj talenata. – Zahvaljujući posebno osmišljenom programu baziranom na višestrukoj inteligenciji, polaznici School & School-a imaju mogućnost da putem finih, primijenjenih i tehničkih nauka pronađu svoje talente i strast prema određenoj disciplini koja će im olakšati odabir buduće akademske i profesionalne karijere – objašnjava Softić.

Svi ovi programi, kao i holistički pristup obrazovanju mladih, biće u ponudi franšiznih škola School & School. – Obuka primatelja franšize kreće danom potpisivanja ugovora, a podrazumijeva dvodnevni prolazak kroz „operativni priručnik“ koji sadrži cjelokupan opis, proces i uputstvo o funkcioniranju franšize. Također, primatelj franšize dobija koncizan plan aktivnosti, na primjer, uređenja prostora, plan nabavke opreme, plan promocije, plan regrutovanja, odabira i edukacije nastavnog i administrativnog osoblja. Primatelj franšize tokom pomenutog pripremnog perioda provodi najmanje sedam dana u našoj najvećoj školi – School & School Sarajevo –  koja je ujedno i trening centar za nove partnere, gdje mogu, na konkretnom primjeru, vidjeti kako to funkcionira u učionici, ali se i upoznati sa administrativnim dijelom biznisa – objašnjava Softić.

Njihov razvojni tim, koji uključuje sve oblasti poslovanja, stoji na raspolaganju 24 sata na dan. Posebno, kako on kaže, prvih 90 dana, nakon čega primatelj franšize stiče dovoljno samopouzdanja da može rukovoditi poslovnim procesima samostalno.

Franšizna School & School jedinica obično svoje poslovanje započinje, kako objašnjava Softić, sa četiri do šest programa, a zatim se u toku naredne dvije godine polako ubaciju i razvijaju ostali programi, što primateljima franšize omogućava da postepeno podižu i razvijaju svoje poslovanje. Pošto se kreće sa četiri do šest programa, onda je potrebno angažirati toliko i predavača. – Neki predavači mogu predavati više predmeta, na primjer, nastavnik informatike može podučavati robotiku i programiranje, grafički dizajner može podučavati umjetnost, dizajn ili voditi YouTube akademiju. Svi nastavnici i predavači moraju biti kvalificirani za predavanje i uslov je završen fakultet. Najvažnije kompetencije koje nastavnici u školi trebaju imati su znanje engleskog jezika i sposobnost korištenja digitalnih tehnologija – kaže Softić.

Njihova dosadašanja filozofija, što je svakako preporuka i primateljima franšiza, jeste vođena krilaticom „Moj najbolji prvi posao“. Naime, šansu uvijek daju tek svršenim studentima koji prolaze dodatnu obuku u School & School-u nakon čega dobijaju certifikat za rad u tim školama. Trening nastavnika se odvija pod rukovodstvom mentora, obuka može biti online ili na licu mjesta, u zavisnosti od programa za koji se obučavaju. Glavni trening centar se nalazi u Sarajevu.

Prostor – kao kod kuće

S obzirom da se radi o cjelodnevnom iskorištavanju poslovno-stambenog prostora, jer se u njemu sprovode kursevi, ali i produženi boravak, veličina prostora potrebnog za School & School zavisi od veličine grada. Minimalni prostor, za gradove do 50.000 stanovnika, jeste 60 kvadrata sa dvije nezavisne učionice, hodnikom ili čekaonicom. Za gradove veličine od 100.000 do 200.000 stanovnika, optimalni prostor bi trebao imati od 80 do 100 kvadrata, za tri učonice i adekvatnu čekaonicu. Za područje čiji je obuhvat veći od 200.000 stanovnika, idealna površina prostora je između 100 i 135 kvadrata, za četiri učionice i čekaonicu od dvadesetak kvadrata. – Preporučuje se da prostor po mogućnosti ima manje dvorište, a ako ne, onda bi barem u blizini trebala biti javna zelena površina ili igralište – kaže Softić.

Iako je većina škola uređena, prema njegovim riječima, namještajem iz prodavnica Ikea, partner ima punu slobodu urediti školu po svom ukusu. – Najbitnije u svemu jeste da se napravi prepoznatljiv School & School koloritni ambijent i kućna atmosfera u kojoj će djeca uživati – kaže on. U obzir, stoga, dolazi i kućni namještaj – fotelje, sofe, trpezarijski stolovi i stolice, stari ormari – jer se na taj način kod djece anulira osjećaj škole kao tradicionalne škole, već stvara osjećaj škole kao modernog doma u kojem oni najzad mogu biti ono što jesu – djeca, pojašnjava Softić.

Traže se strast i posvećenost

Najbolji kandidati za ovu franšizu, kako objašnjava Softić, trebaju imati strast prema obrazovanju i vjeru da mogu promijeniti svijet nabolje. – Kandidati za primatelja franšize ne moraju imati iskustvo u oblasti obrazovanja. Iz iskustva, međutim, znamo da su najbitnije osobine želja i strast prema obrazovanju, te unutrašnja potreba primatelja franšize da napravi razliku u biznisu. Također, primatelj franšize ne mora imati menadžersko iskustvo, jer kroz naš trening proces i period integracije uči potpuno novi pristup poslovnim procesima – objašnjava Softić.

On dodaje da je koncept škole takav da na početku rada najviše zavisi od vjere, ljubavi, strasti, ali i strpljenja primatelja franšize, stoga je neophodno da primatelj franšize bude direktno angažovan na razvoju i radu škole. – U suprotnom, koncept neće uspjeti. Posebno je to važno u prve dvije godine rada škole. Naravno, primatelj, kao investitor, može zaposliti menadžera, ali pod uslovom da uloži svu svoju ljubav, vjeru i strast u projekat. Nažalost, takvih uspješnih iskustava još nismo imali. A bilo je pokušaja. Na kraju, neophodno je znati da ovaj biznis nije sprint već maraton. Posao koji se radi jedino i isključivo iz ljubavi i vjere da se edukacijom može promijeniti svijet nabolje. Smatramo da je ovo idealan porodični biznis – ističe Softić.

Vjeruje da je nakon godina istraživanja kreirao jedinstven obrazovni biznis model koji radi 14 sati dnevno, 365 dana u godini, sa više od 20 nastavnih programa koje partneri u toku 24 meseci treba da implementiraju u svojim školama.

S obzirom da je fokus poslovanja na kvaliteti nastave i minimalnim troškovima ulaganja i poslovanja, već nakon samo tri mjeseca škola je u stanju nesmetano finansirati operativni dio poslovanja, a nakon godinu dana kvalitetnog rada – počinje povrat investicije. Preduslov za to je dobro odrađen pripremni period tokom otvaranja škole, koji uključuje targetiranu promociju putem društvenih mreža, direktni marketing, networking i, na kraju, konstantno uvođenje novih nastavnih programa tokom cijele godine. Naravno, u svemu tome dobijaju našu podršku jer dijelimo sopstveno znanje i iskustvo i unaprijed pripremljene materijale. Naša podrška je konstantna i cjelogodišnja – objašnjava Softić.

School & School franšiza dostupna je u svim zemljama Adriatik regije, a Nihad Softić  smatra da se ovaj koncept uspješno može razvijati i u drugim zemljama.


Prijatno i stimulativno okruženje / Bitno je napraviti prepoznatljiv School & School koloritni ambijent i kućnu atmosferu u kojoj će djeca uživati

Popularno na forumu