Dobra godina uprkos izazovima

Seminar u Beogradu / Primaoci Husse franšize iz svih krajeva ove regije na razmjeni iskustva i znanja
Četvrtak
02.07.2020
Rast prodaje i kupaca, ali i širenje franšizne mreže, obilježilo je prethodnu godinu poslovanja franšiznog sistema Husse u Bosni i Hercegovini. Dobri rezultati nisu izostali ni tokom obavezne karantene uslijed pandemije koronavirusa.
 

Husse BiH se zaista može pohvaliti znatnim napretkom poslovanja u prethodnoj godini. Prije svega porastom prodaje, ali i brojem pojedinačnih primalaca franšize – potvrđuje Ademir Mehinović, primalac master franšize brenda Husse, zadužen za razvoj franšizne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine. – U toku prethodne godine, franšizna mreža Husse-a u BiH-u je postala bogatija za četiri nova pojedinačna primaoca franšize. Dobrodošlicu smo poželjeli Ivani, Damiru, Bakiru i Draganu. Novi članovi pokrivaju područje sarajevskih općina Centar, Stari Grad i Novi Grad, te Banjalučku regiju i Hercegovinu – navodi Mehinović.

Husse kao dobra poslovna prilika

Husse, koncept poznat po prodaji i besplatnoj kućnoj dostavi hrane za pse i mačke, posluje u Bosni i Hercegovini od 2018. Koncept su na ovo tržište, da podsjetimo, donijela dva prijatelja Ademir Mehinović i Ismar Bećirević. I dok su prvih godinu dana posao razvijali sami, njihov je zadatak, kao primalaca master franšize, bio i da, u isto vrijeme, rade na promociji brenda i proizvoda, ali i franšiznog koncepta – te su bili zaduženi pronalaziti, obučavati i pružati podršku drugim poduzetnim ljudima koji se odluče za kupovinu Husse franšize. 

Iskustvo pokazuje da za pokretanje Husse franšize nisu potrebna velika ulaganja, kao što se ne zahtijeva ni specifično poslovno ili profesionalno iskustvo. Primaoci Husse franšize svakako prolaze obuku, a uvijek se mogu osloniti na pomoć i podršku iskusnijih kolega, potvrđuje Mehinović. – Naši primaoci franšize dolaze iz različitog profesionalnog okruženja. Bakir je student, a drži franšizu za Općinu Novi Grad Sarajevo. Za sada mu je Husse dodatni posao, ali stremi ka tome da mu postane jedini i osnovni posao. S druge strane, Damir je doktor veterine i naš primalac franšize za područje sarajevskih općina Centar i Stari Grad. Za kupovinu Husse franšize se odlučio uvidjevši dobre strane brenda, kao i priliku za napredak. Dragan je franšizer za područje Banjaluke i u ovaj posao je ušao samostalno, a kao glavni razlog za prelazak iz drugog brenda navodi kvalitet Husse hrane – objašnjava Mehinović što je navelo nove franšizne partnere da se odluče za Husse.

Simbioza donosi rezultate

Kako nam priča Ivana, primalac franšize za područje Hercegovine, ona i njen suprug su se prvi put sa Husse hranom susreli prije nepunih godinu dana. S obzirom da imaju uzgajivačnicu tornjaka, tražili su hranu koja će u potpunosti odgovarati potrebama pasa. Njihovi su psi i izložbeni, tako da je, pored zdravlja, i izgled pasa jako bitan. Probali su razne vrste hrana, međutim, psi nisu bili oduševljeni ponuđenim, pa se potraga za hranom koja će im odgovarati nastavila. – Slučajno smo čuli za Husse, pa smo odlučili kupiti vreću hrane. Psi su u trenu „smazali“ prvi obrok. A nakon samo par dana, i mi smo primjetili promjene nabolje na samim psima. Odmah smo se više informirali o Husse hrani te naručili jos nekoliko vreća. Od tada svi naši psi jedu samo Husse – kaže Ivana te dodaje da čim su saznali da je Husse hrana proizvedena od isključivo prirodnih sastojaka, bez GMO sastojaka, odlučili su da ju preporuče i ostalim prijateljima koji imaju kućne ljubimce.

Na Facebook stranici su ubrzo potom vidjeli da Husse u Bosni i Hercegovini traži nove partnere te su se tako i odlučili uzeti franšizu za područje Hercegovine. – Bilo nam je bitno da znamo što prodajemo, a kako se hrana pokazala izvrsna na našim psima, znali smo da prodajemo zdravu i visokokvalitetnu hranu – kaže Ivana.

Kao novi franšizeri, Ivana i njen suprug su imali prigodu učestvovati i na seminaru koji se održao u Beogradu i sa kojeg su se vratili bogatiji za nova iskustva i poznanstva sa drugim primaocima Husse franšize iz Srbije i Slovenije. – Na tom seminaru smo uvidjeli važnost konstantne edukacije, koja nam je omogućila da se bolje upoznamo sa načinom rada i poslovanja, što je od velike važnosti na samim počecima rada – kaže Ivana.

Karantena nije utjecala na poslovanje

Globalna pandemija COVID-19 nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu, ali kako primaoci Husse franšize sa ovog tržišta tvrde, nije negativno utjecala na posao, čak suprotno. – Mi u Husse-u, želimo da obezbjedimo našim klijentima najbolju moguću uslugu, stoga i funkcioniramo na principu besplatne kućne dostave cjelokupnog asortima za pse i mačke, što se pokazalo i jako korisnim za naše kupce tokom obaveznog karantena i izolacije. Pored stalnih kupaca, zabilježili smo i porast broja novih kupaca, te se nadamo da će se zahvaljujući kvaliteti hrane, te trudu i radu Husse franšizera ovaj pozitivni rast nastaviti i u budućnosti – kaže Ademir Mehinović.


Kućna dostava kao prednost / Uz strogo poštivanje svih preporučenih mjera, Husse je u BiH-u neprekidno poslovao i za vrijeme karantene i izolacije. To je i utjecalo na porast broja novih kupaca.

Popularno na forumu