Grzegorz Morawski, franšizni menadžer mreže IT škola Coders Labs, Poljska
Grzegorz Morawski, franšizni menadžer mreže IT škola Coders Labs, Poljska / „Pokretanje biznisa tijekom krize očito je težak zadatak, ali zahvaljujući franšiznom modelu, možete od početka smanjiti rizik poslovanja. Prednost je što primatelj franšize od prvog trena koristi prepoznatljiv brand, dokazano znanje, potporu i alate svog davatelja franšize.“
Utorak
21.04.2020
„Kriza neće izbrisati franšize s lica zemlje. Kada pandemija prođe, davatelje franšiza čeka dobar period za razvoj mreže“, kaže Grzegorz Morawski, franšizni menadžer IT škola Coders Lab iz Poljske
 

Ekonomski cunami izazvan pandemijom koronavirusa pogodio je gotovo sva tržišta svijeta. Smatrate da je poslovanje u sustavu franšizinga „sigurna luka“ u vrijeme krize?

Nema sumnje da je kriza pogodila sve biznise. Međutim, kad u ovom teškom vremenu govorimo o „sigurnim lukama“, ne mislim toliko na sektore koji su ili će ostati netaknuti, već na biznise koji će se prvi podignuti s koljena i vratiti u prilično normalne poslovne tokove. Naravno, pod pretpostavkom da pandemija nestane u sljedećih nekoliko mjeseci. Bez ovog uvjeta  sve prognoze možemo baciti u smeće. Ipak, želio bih pojasniti, kad kažem franšizing, ne mislim na sve tvrtke koje daju franšizu. Veliki broj davatelja će također biti pogođen krizom. Međutim, određena iskustva iz prošlosti, iz sličnih kriznih situacija, govore nam da možemo očekivati da će se franšizne mreže oporaviti prije ostalih.

Odakle potječu takve pretpostavke?

Vratimo se nekoliko godina unazad, do točke kada većina zemalja počinje osjećati globalno usporavanje zbog kolapsa na američkom tržištu subprime hipotekarnih kredita. U 2007. poljski je BDP, na primjer, rastao po stopi od 7%. U 2009. dinamika rasta usporila se za polovicu, da bi 2012. iznosio samo 1,6%. Tijekom tog razdoblja, tržište franšiza u Poljskoj doživjelo je nevjerojatan rast. U 2008. broj franšiznih sustava povećao se za 127, godinu dana kasnije za 148, a 2010. za 181. Za usporedbu, prosječni porast broja franšiznih sustava u Poljskoj u razdoblju od 2001. do 2007. iznosio je 47. I prošla je godina bila rekordna po tom pitanju – nikad prije i nikad toliko franšiza nije ušlo na tržište. Zašto se to dogodilo?

Istina, nitko do sada nije bio u iskušenju da znanstveno prouči ovaj fenomen, ali odnos između broja davatelja i primatelja franšize ne ostavlja nikakve sumnje: financijska kriza potaknula je razvoj franšiznih mreža. Za davatelje franšize, prelazak na franšizni model razvoja automatski znači smanjenje troškova, jer se početna ulaganja sada „prebacuju“ na primatelje franšize. Istodobno, šanse za prodaju franšiza rasle su kako je stopa zaposlenosti i broj sigurnih radnih mjesta opadala. Mnogi su ljudi iz radnog odnosa odlučili kupiti franšizu i pokrenuti vlastiti posao pod tuđim brandom, samo kako bi osigurali svoju budućnost. Odluku su uglavnom objašnjavali na ovaj način: sada još uvijek imam svoje ušteđevine, pa prije nego što me otpuste, želim uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti nešto „svoje“.

Hoćemo li i sada prisustvovati sličnom fenomenu?

Postoje naznake da će biti tako. Posljednjih smo godina pomno pratili stanje na tržištu rada, vidjeli smo da stopa nezaposlenosti opada. Ako su neki od nas za to vrijeme uspjeli prištedjeti novca, moguće je da će ga u novim kriznim okolnostima iskoristiti za ulaganje u vlastitu budućnost. Pokretanje posla tijekom krize očito je težak zadatak, ali zahvaljujući franšiznom modelu možete od početka smanjiti rizik poslovanja. Prednost je što primatelj franšize od prvog trenutka koristi prepoznatljiv brand, dokazano znanje, potporu i alate svog davatelja franšize. Dakle, ne bih se iznenadio ako u narednom razdoblju neki sajmovi franšiza budu prebukirani. Bauk nezaposlenosti kruži – ne samo nad Europom, već i nad čitavim svijetom.

***

Prve IT škole Coders Lab pojavile su se 2013. u Poljskoj. Prepoznatljive su po svojim intenzivnim tečajevima (boot-kampovima) koji polaznicima omogućavaju brzo i kvalitetno savladavanje vještina programiranja. Za mnoge su ovi tečajevi bili prekretnica u životu. Praksa pokazuje da studenti koji završe Coders Lab vrlo brzo pronalaze posao – čak 82% polaznika pronađe posao u roku od tri mjeseca po završetku obuke. Međutim, osim što je postao cijenjena škola programiranja, Coders Lab se pokazao i kao dobra poslovna prilika. Od 2018. ovaj poljski sustav nudi franšizu i kreće u internacionalnu ekspanziju. Franšizne partnere traže i u zemljama ove regije.

Popularno na forumu