Budućnost je u programiranju
Ne iznenađuje što se u zemljama ove regije pojavljuje sve više franšiza koje imaju veze s informacijskim tehnolgijama. Sasvim je izvjesno da će u bliskoj budućnosti većina zanimanja, zapravo, biti u izravnoj vezi s računalima. Osim toga, kodiranje postaje temeljna vještina 21. stoljeća, koju, praktički, mora znati svako dijete. I dok su djeca još uvijek i uglavnom korisnici tehnologija, mnogi su shvatili da djeca mogu biti i aktivni kreatori.
Anita Barši, dugogodišnja nastavnica matematike iz vojvođanskog gradića Sente, u potpunosti je razumjela potrebe novog doba. Od prijateljice koji živi u Budimpešti saznala je za Logiscool, školu koja je vrlo uspješna i koju djeca vole pohađati, jer se u njoj programiranje uči na zabavan način. Upravo je takav pristup privukao ovu poduzetnicu iz Sente te je kupila franšizu i školu programiranja Logiscool otvorila sredinom veljače 2018. godine.
Zanimljivo je da je njezina škola, kako kaže Anita Barši, bila „jubilarna“ – pedeseta. – Za početak, odlučila sam se za pojedinačnu franšizu, ali su pregovori oko master franšize, za čitav teritorij Srbije, u tijeku. Senta je mali grad, ali smo dobro počeli. Svaki tečaj programiranja traje 17 tjedana, koliko i semestar u školi, a do sada smo okončali tri. Kampovi za djecu i mlade, koji će im dobro doći kao korisna i zabavna djelatnost preko ljeta, organiziraju se od 1. srpnja – kaže Anita Barši, dodajući da će programiranje postati jednako važno kao i znanje stranih jezika.
Ona objašnjava da ova škola daje djeci mogućnost naučiti programiranje, ali s jednom bitnom razlikom – na zabavan način. – Djeca imaju dva sata tjekom tjedna i svaki put prave jednu igricu i lagano uče elemente programiranja. Na taj način, razvijaju algoritamsko razmišljanje, kreativnost i kako riješiti problem. Djeca su sretna što dolaze, redovito dolaze, rade u malim grupama i uvijek imamo nove učenike. Tečajevi su namijenjeni djeci od 7 do 18 godina, te grupama od šest do deset učenika. Predavači su uglavnom mladi studenti ili srednjoškolci koji prolaze našu stručnu i pedagošku obuku – kaže Anita Barši.
Od davatelja franšize iz Mađarske, kako kaže, ima veliku potporu, a posebno je značajna obrazovna platforma (Scoolcode) i programski jezik. Osim toga, dobiva jasne upute o marketingu i načinu na koji treba graditi imidž škole. Usto, svakodnevno joj poslovanje olakšavaju i detaljne smjernice iz operativnog priručnika. – Suradnja je jako dobra – ističe Anita.
Logiscool je prve škole programiranja otvorio 2014. godine u Mađarskoj. Franšizna mreža brzo i konstantno raste i sada posluje u 12 zemalja s više od 70 škola.
pročitajte članke
„Ukoliko postajete primatelji franšize, utoliko postajete partneri i prijatelji, a financijski ste neovisni“, kaže Sarah Vuković, zadužena za razvoj mreže škola „Malac Genijalac“ u Hrvatskoj
U franšiznom sustavu Edukido većina primatelja franšize su žene. Zašto je to tako?
Dobro ustrojeni franšizni sustavi nastoje konstantno uvoditi inovacije koje će unaprijediti i olakšati poslovanje franšiznim partnerima. Što je aktualno u obrazovnom sustavu Maple Bear?
„Škola brzog čitanja i mudrog učenja“ jedan je od rijetkih regionalnih franšiznih sustava sa zavidnim brojem primatelja franšize koji vode dvije ili više poslovnica. Zašto je ovaj fenomen važan i što to govori o samom franšiznom sustavu?
Pod imenom Verbatoria u više od 20 zemalja posluju centri za neurometrijsko testiranje i analizu urođenih talenata pojedinca. Ovaj sistem prisutan je i na ovim prostorima i nudi franšizu. Ko su poželjni primaoci ove franšize?
Najčitanije
„Sve što smo do sada postigle je rezultat ogromne ljubavi, energije, želje i upornosti“, kažu Maja i Arnela, dvije mame i prijateljice koje stoje iza brenda Pepetuška, pod kojim se od 2016. prave i prodaju posve jedinstvene, personalizirane lutke.
Financijski model franšiznog koncepta trebao bi jezikom brojeva opisati sve investicije, prihode, rashode i dobit za davatelja i primatelja franšize. Kako ga načiniti i kakvu korist donosi stranama u franšiznom odnosu?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company izrastao je u međunarodni brend. Što je potrebno za uzimanje franšize?
Kako se može iskoristiti ovčja vuna? Poduzetnički dvojac iz Rumunjske započeo je proizvodnju peleta od ovčje vune, koji se u poljoprivredi koristi kao kvalitetno organsko gnojivo.
Riblji street food restoran Fish Delish otvorio je poslovnicu u Zagrebu. Što očekuju od novog tržišta i u kom će smjeru teći daljnji razvoj, otkriva vlasnik koncepta Stefano Petrović