Petak
25.12.2020
„Jednostavan odgovor bio bi – odaberite najbolje što se na tržištu franšiza nudi”, poručuje Michał Wiśniewski, direktor franšiznog konzaltinga u grupi PROFIT system
 

Za poduzetnika koji razmišlja o pokretanju posla kupovinom franšize, apsolutno je najvažnije odabrati pravu franšizu, dokazanu i uspješnu. No, kako napraviti pravi izbor, o čemu mora voditi računa?

Kada se opredeljujete za kupnju i „primanje franšize“, to jest, kada odlučujete o pristupanju nekom od franšiznih sustava, uzmite u obzir nekoliko faktora. Prvo, odaberite franšizu upravo u onoj branši koja vam se osobno dopada. Vrlo je važno da vas izbor dovede u situaciju da doživite i profesionalnu i osobnu satisfakciju, a to će se dogoditi samo onda kada se opredijelite za branšu koja vam je „bliska srcu“. Nije previše važno i ne treba vas zabrinjavati ako nemate iskustva u toj branši. Mnogo je bitnije da pokrenete biznis u kojem ćete uživati, jer će strast kojom obavljate posao donijeti i dodatnu motivaciju i predanost – što je preduvjet za uspjeh. Svaki posao koji je zadovoljstvo, a ne samo obveza, uspješniji je posao, i to je dokazano nebrojeno puta do sada. Ulazak u branšu koja vas osobno ne zanima oslabit će vašu, ali i motivaciju zaposlenika. Dakle, birajte i srcem!

Drugo, nemojte se fokusirati samo na investiciju potrebnu za ulazak u franšizni sustav – troškovi su često manje važni od spoznaje da će posao jednog trenutka postati profitabilan. Točnije, u franšiznim je sustavima, upravo zbog velikog iskustva, moguće previdjeti kada će se uloženi novac i vratiti. Važno je usporediti i proučiti kako su financijski prošli drugi poduzetnici koji posluju, ili su poslovali, pod istom ili drugom franšizom iz iste branše.

Kako pripremate poduzetnika za ulazak u franšizing, koje to savjete možete dati za početak?

Vrlo je važno poštivati i provoditi biznis plan – s podjednakim interesom i pozornošću kao kada vodite biznis koji ste pokrenuli na svoju ruku, od nule. No, pozitivno razmišljanje nije samo po sebi dovoljno za uspjeh. Prije no što donesete odluku o pristupanju nekom od sustava, proučite brojke i provjerite sve informacije – koliko je sustav pouzdan, koliko su točne informacije koje ste dobili.

Također, razmotrite dobro situaciju na tržištu. Moguće je da za proizvodom ili uslugom koju želite ponuditi baš i ne postoji velika potražnja, ili da je, pak, za takav posao potreban pažljiv izbor lokacije. Učite i neprekidno ulažite u sebe. Svaki privatni biznis, pa i franšizni, traži mnoge vještine: vještine upravljanja, pregovaranja i dogovaranja, brigu i pažljiv rad s korisnicima...


Michał Wiśniewski, direktor franšiznog konzaltinga u grupi PROFIT system

Popularno na forumu