Mail Boxes Etc.
Mail Boxes Etc. / Siguran partner malim, srednjim i velikim poduzećima u području logističkih usluga
Ponedjeljak
17.06.2019
Mail Boxes Etc. nudi poduzećima niz logističkih usluga. Poslovanje širi pomoću franšize, te je na taj način prisutan i u Hrvatskoj. U narednom periodu planiraju širenje mreže i u ostatku Adriatik regije.
 

MBE, franšizni sustav nastao u Sjedinjenim Američkim Državama prije gotovo četiri desetljeća, stiže u Hrvatsku krajem 2017. godine. Primatelj franšize za cijelu Adriatik regiju postaje tvrtka MBE Adriatic, u vlasništvu poznatog poduzetnika Saše Cvetojevića, vlasnika tvrtke Insako. – MBE, s jedne strane, umrežava niz kvalitetnih partnera koji pružaju različite logističke usluge i taj široki spektar usluga pruža drugim poduzetnicima. Moglo bi se reći da je riječ o logističkom odjelu koje tvrtke praktički mogu iznajmiti – objašnjava Cvetojević.

Na popisu MBE usluga nalaze se: organizacija transporta, pakiranje, slanje, prijem pošiljaka i povrata, tisak i grafička priprema, najam poslovne adrese i poštanskih sandučica. I to je samo dio usluga.

U poslednje vreme sve je popularnija usluga mikrologistike kojom preuzimamo kompletnu brigu o robi klijenata – uključujući i skladištenje te vođenje evidencija o robi. Objašnjeno „plastično“, klijent se bavi svojim poslom, na primer, web-prodajom, a MBE preuzima sve „offline“ aktivnosti u vezi s robom – objašnjava Cvetojević i dodaje da je ovo posao koji se praktički mora prilagoditi svakom klijentu pojedinačno, jer su potrebe poduzetnika različite. Zato je, kako kaže, izuzetno važno da se s klijentima izgradi odnos povjerenja.

MBE trenutno posluje u Hrvatskoj, a sljedećih godina planiraju širiti posao i na susjedne zemlje. Željeli bi pronaći primatelja franšize za svaku zemlju regije, koji bi dalje širio poslovanje kroz davanje pojedinačnih franšiza.

Da bi netko postao primatelj franšize MBE, potreban mu je kapital, poslovni plan koji izrađuje po određenim uputstvima davatelja franšize, kao i zadovoljavajuća lokacija. – Situacija je slična u većini franšiza – kandidati započinju posao „pod kapom“ velike organizacije koja ima brand i poslovni model dokazan u svijetu. Primatelja franšize vodimo kroz proces pokretanja posla, sudjelujemo u odabiru lokacije, pružamo edukaciju u pilot radnji u Zagrebu i kasnije na samoj lokaciji primatelja. Aktivni smo u prvoj fazi poslovanja kako bismo što više pomogli primatelju. Ne manje važno je to što osiguravamo značajno kvalitetnije i povoljnije uvjete poslovanja kod ključnih dobaljača usluga – objašnjava Cvetojević.

U Hrvatskoj za sada funkcioniraju četiri poslovnice  pilot u Zagrebu, zatim u Varaždinu, Rijeci i Slavonskom Brodu. – Pokazalo se da je model uspješan, usluge su vrlo tražene i posla za primatelje franšize ima. Tijekom srpnja ćemo otvoriti i petu MBE lokaciju u Hrvatskoj, a usto širimo i skladišne kapacitete – kaže Cvetojević.

MBE, kao sustav koji malim, srednjim i velikim poduzećima pruža širok spektar logističkih usluga, nastao je 1980. u Sjedinjenim Američkim Državama (San Diego, California).

MBE u Europu stiže 1993. kada Talijan Graziano Fiorelli kupuje master prava za tu zemlju. Mreža se u Italiji uspješno širilila te je Fiorelli postao i primatelj master franšize za Španjolsku, Njemačku i Austriju. Konačno, obitelj Fiorelli preko svoje firme MBE Worldwide 2009. otkupljuje prava da franšizu MBE širi u svim zemljama izvan SAD-a i Kanade. Danas ova franšiza posluje na 2.600 lokacija širom svijeta.


Popularno na forumu