Ni Latinska Amerika nije daleko

Nove destinacije, novi apartmani / Direct Booker započinje poslovanje u Peruu
Ponedjeljak
10.06.2019
Leo i Marilia Duda bračni su par koji uspješno spaja hrvatske i peruanske kulturološke razlike. Oni su u listopadu prošle godine kupili franšizu Direct Bookera i pokrenuli posao u Peruu.
 

Peru nije slučajno odabran. Marilia Duda je, naime, porijeklom iz Perua, odrasla je u Cuscu, jednom od najposjećenijih južnoameričkih gradova, koji u godinu dana ugosti više od milijun i pol turista iz cijelog svijeta. I ne samo to. Kao školovani menadžer u turizmu, Marilia je vodila i vlastitu turističku agenciju, okušala se u svim područjima turizma prije preseljenja u Dubrovnik, gdje danas živi sa suprugom. Leo Duda, s druge strane, odrastao je u Dubrovniku i odmalena je poznavao Nikolu Grubelića, jednog od vlasnika tvrtke Direct Booker. Kada je sa suprugom počeo razmišljati o pokretanju vlastitog biznisa, sve su kockice već bile sretno „posložene“ – umjesto da sami grade posao iz temelja, u listopadu 2018. odlučili su investirati i kupiti franšizu iz područja turizma Direct Booker.

Na prvi pogled, jedina je neobična okolnost to što Leo i Marilia žive u Dubrovniku, a franšizu su kupili za područje grada Cusca u Peruu, gdje će, po pravilima Direct Booker sustava, nuditi usluge posredovanja, upravljanja i iznajmljivanja privatnog smještaja. Međutim, kako nam objašnjava ovaj bračni par, s razvojem novih tehnologija, vođenje posla i iznajmljivanje privatnog smještaja preko online platformi danas je uobičajena pojava koja na najlakši način spaja i najudaljenije točke na planeti. Kako bi, pak, svaki aspekt posla bio pokriven, zaduženja su podijeljena – Leo je direktor firme, Marilia vodi administraciju, a u pripremi franšize je pomagala oko prevođenja na španjolski jezik i svega ostaloga što se ticalo otvaranja turističke agencije u Peruu. Za prodaju i prezentiranje Direct Booker usluga iznajmljivačima u Peruu, Marilia je angažirala svoga brata.

Moj šurjak Alexandar Ochoa, koji je također završio turistički menadžment, preuzeo je posao u Peruu i bit će zadužen za vođenje franšize u skladu s visokim standardima Direct Bookera – ističe i Leo Duda kako su uspjeli „podijeliti biznis između Dubrovnika i Cusca. – Sretni smo što i on ima priliku da sve što je naučio na studijama sada primijeni u praksi – dodaje on.

Ulaganje u Direct Booker franšizu nam je jedna od najuzbudljivijih avantura u životu koja zahtijeva puno rada i odgovornosti. No, kako sam poznavao vlasnika od djetinjstva, rado smo se upustili u ovaj pothvat, čime je Direct Booker, već uspješna tvrtka na teritoriju Hrvatske i Europe, svoje djelovanje proširio i na Južnu Ameriku. Jer samo je nebo granica – kaže Leo Duda.

Prije samog pristupanja Direct Bookeru, bili su, kako kaže, detaljno upoznati s poslovanjem i operativnim djelovanjem ovakve franšize. Prošli su i proces edukacije kako bi u potpunosti savladali sve sadržaje i razumjeli sve aktivnosti koje se od njih očekuju.  – Na taj način biti dio Direct Bookera obećava i uspješan zajednički rad na međunarodnoj razini – siguran je Leo.

Danijela Kraljević, franšizni menadžer u tvrtki Direct Booker, kaže da je i za njih, kao davatelje franšize, ovako daleko tržište pravi izazov. – Kako je sve u početku i pričamo o sasvim novoj i drugačijoj lokaciji, u svemu idemo polako – kaže ona.


Primatelji franšize zaduženi za Peru / Leo i Marilia Duda, Alexander Ochoa

Popularno na forumu